Blog

3. pilier

Získajte výhody pre svoju firmu aj svojich zamestnancov prostredníctvom 3. piliera

Odvodové zaťaženie firiem na Slovensku je veľmi vysoké. V tejto oblasti patrí medzi úplne najhoršie v celej Európskej únii. Preto sa zamestnávatelia obzerajú po možnostiach ako si odvodové zaťaženie znížiť. Jednou z možností je prispievať svojim zamestnancom na tretí pilier. Často sa hovorí o výhodách, ktoré poskytuje 3. pilier zamestnancom, trochu sa pri tom ale zabúda na firmy. Preto sa dnes pozrieme na výhody, ktoré 3. pilier poskytuje firmám, ktoré finančne prispievajú svojim zamestnancom na sporenie na dôchodok.

Skratka DDS znamená doplnkové dôchodkové sporenie. Je to ten známy 3. pilier dôchodkového systému. V 3. pilieri sa peniaze účastníkov investujú a zhodnocujú v podielových fondoch. Úlohou 3. piliera je pomôcť sporiteľom, v tomto prípade zamestnancom, udržať si svoj životný štandard po odchode do dôchodku.

Ako funguje 3. pilier?

Zamestnávateľ môže svojmu zamestnancovi do 3. piliera prispievať ľubovoľnou čiastkou. Je tiež na zamestnávateľovi, aby stanovil podmienky, či aj zamestnanec musí na svoj 3. pilier nejakou sumou prispievať alebo nie. Zamestnávateľ môže napríklad stanoviť, že na zmluvu 3. piliera bude svojmu zamestnancovi prispievať sumou 30€, za predpokladu, že aj príspevok zamestnanca bude 30€. Zamestnávateľ sa ale môže rozhodnúť prispievať svojim zamestnancom aj za predpokladu, že zamestnávateľ si do 3. piliera nebude prispievať vôbec.

Prečo je pre firmy výhodné prispievať zamestnancom do 3. piliera:

• Finančné príspevky, ktoré zamestnávateľ posiela svojmu zamestnancovi do 3. piliera, si môže až do výšky 6% z hrubej mzdy zamestnanca zahrnúť ako daňový výdavok.

• Príspevky zamestnávateľa do 3. piliera sa môžu považovať za navýšenie mzdy zamestnancov, no z týchto príspevkov zamestnávateľ neplatí odvody do Sociálnej poisťovne. To pre zamestnávateľa predstavuje úsporu na odvodoch až 25,2% v porovnaní s tým, ak by zamestnancovi namiesto prispievania do 3. piliera zvýšil mzdu.

• Prispievanie zamestnancom do 3. piliera je benefitom ktorý zvyšuje atraktivitu firmy v očiach zamestnancov a dáva jej výhodu oproti konkurencii

• Rozdelenie výšky príspevkov, ktorými firma prispieva svojim zamestnancom, si firma určuje sama. Čiže firma určuje, či bude všetkým zamestnancom prispievať rovnako, alebo bude niektorým zamestnancom prispievať viac, prípadne menej.
Prečo spolupracovať s nami?

V prípade Vášho záujmu vieme bezplatne zabezpečiť celý proces spustenia 3. piliera. Vieme s vami Váš zámer odkonzultovať, pripraviť zmluvy, čo zahŕňa aj individuálne nastavenie investičnej stratégie každému zamestnancovi, a tiež následný servis zmlúv.
Keďže spolupracujeme s každou dôchodcovskou správcovskou spoločnosťou, zamestnanci majú v prípade záujmu vybrať si DDS-ku podľa svojich preferencií a zároveň dokážeme celý proces sprostredkovať tak, aby ste s tým mali čo najmenej starostí a maximálnu podporu.

Erik Resutík pôsobí hlavne v Bratislave a v jej okolí. Finančníctvu sa začal venovať už vo veľmi mladom veku, ešte počas strednej školy. Aj preto je jeho odborný záber veľmi široký. Od investovania, cez poistenie až po hypotéky. To všetko sú oblasti, v ktorých sa na neho viete spoľahnúť.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Blog

3. pilier

Erik Resutík

Erik Resutík 26.03.2024